KUCHYNĚ: TYPOVÁ NEBO NA MÍRU?
26.2.2021 | kuchyně
Kuchyně je skutečným srdcem domova. Pokud plánujete novou, vyplatí se tento krok důkladně promyslet. Bude vám pravděpodobně sloužit mnoho let, a už proto je žádoucí rozhodovat s rozvahou a poučeně.
Zásadní je volba mezi kuchyní na míru nebo typovou, neboli sektorovou,
modulovou. Výběr ovlivňuje mnoho faktorů. Rozhodně prostorová dispozice,
požadavky na funkci, vzhled, kvalitu a pochopitelně náklady.
Ve skutečnosti je důležitých faktorů mnohem více. Každý z nás má
specifické požadavky a potřeby, a právě jim by měla kuchyně odpovídat.
Položte si dvě základní otázky:
- Komu a čemu má kuchyně sloužit?
Odpověď není tak snadná, jak se možná zdá…
- Co jsme ochotní do kuchyně investovat?
Zdaleka nemáme na mysli jenom peníze…
Jakmile najdete odpovědi na tyto otázky a seřadíte je podle důležitosti, řešení se objeví samo, jako když seskládáte puzzle. Háček je v tom, že každá z otázek v sobě skrývá řadu dalších, a proto jsme připravili čtyři okruhy úvah, které vám proces rozhodování usnadní.
Účel a požadavky
Je rozdíl, zda plánujete kuchyni pro rodinné bydlení, do startovacího či studentského bytu, na pronájem nebo třeba na chalupu. Rozhodněte se, čemu má kuchyně sloužit a teprve pak řešte, jak bude vypadat. Pokud nebude praktická a funkční, design to nespraví!
Jak často budete v kuchyni vařit? Denně, o víkendu nebo jen občas? Kolik osob (a v jakém čase) bude kuchyni využívat? Funkce nebo design? Klasika nebo moderna? Dřevo nebo plast?
Dispozice a ergonomie
Řešíte-li kuchyni ve stávajících prostorech, nevěnujte se jen dispozici. Ve starších bytech nemusí být pravý úhel opravdu pravý a svislá zeď opravdu svislá. A pozor na půdní byty, suterény a atypy vůbec – mají charisma, ale přinášejí komplikace. Připravte se na to, že v kuchyni vám vždycky bude jedna skříňka chybět. Ne-li dvě. Využijte prostor na maximum a uvědomte si, co s čím souvisí. Existují přirozené pracovní zóny a vyplatí se je respektovat!
Nabízí stávající dispozice dostatek prostoru nebo budete bojovat o centimetry? Vyhovuje vám rozmístění přípojek energií? A dvakrát pozor na odpady! Jste velcí nebo maličcí? Jste levák nebo pravák? Vše hraje roli…
Náklady na pořízení
Udělejte si představu o cenách a zvažte svoje možnosti. Nezapomeňte, že kuchyni netvoří jen linka a spotřebiče. Hledejte informace, ptejte se a konzultujte s odborníky. Nešetřete na nepravých místech. Orientujte se na kvalitu, vyplatí se vám to. A uvědomte si, jakou cenu má váš čas. I jej musíte připočítat k nákladům.
Stanovte si horní hranici rozpočtu a počítejte s rezervou ve výši alespoň 20%. Nemusíte pořídit všechny spotřebiče hned, ale musíte na ně od začátku pamatovat… Myslete na to, že zdánlivě levná řešení se většinou časem prodraží.
Kriterium: Čas!
Časové hledisko má několik rovin. Dobu přípravy, dobu realizace
a dobu užívání. Vyjděte z toho, jak dlouho má kuchyně sloužit. Jde-li
o roky či desetiletí, nevyplatí se nic uspěchat. Začněte tím, že si
zjistíte reálné výrobní či dodací termíny a plánujte podle
toho.
„Spěchej pomalu“, říká se.
Začněte tím, že si uděláte představu o termínech, a opět počítejte s rezervou. Zpracujte si časový harmonogram prací a dbejte na jeho dodržování. Pamatujte, že rozhodnutí učiněná v časovém stresu nebývají nejlepší.
Přípravy zaberou desítky (a desítky) hodin. Kvalifikovaní
profesionálové vám mohou pomoci ušetřit hodně času, nehledě na přínos
jejich praktických zkušeností.
Jakmile si podrobně a důkladně zodpovíte všechny kardinální otázky, bude
jasné, zda potřebujete spíše kuchyň na míru, nebo vám bude vyhovovat
některé typizované řešení. Na závěr si tedy shrňme jejich přednosti a
nevýhody.
Typová (sektorová) kuchyně
Výhoda typových kuchyní spočívá zpravidla v nižší ceně, která vyplývá z opakované výroby modulů a kvality použitých materiálů. Pozitivy jsou také dostupnost a rychlost pořízení. Tyto kuchyně jsou vhodné především do standardizovaných bytů, nebo tam, kde hodláme kuchyni používat jen občas, třeba na chalupě.
- nižší cena
- snadná dostupnost
- rychlost realizace
Modulové řešení se vyznačuje omezeným výběrem rozměrů, komponentů a možností provedení. U některých výrobců hrozí také nižší kvalita zpracování a užitných vlastností obecně.
- nižší kvalita zpracování
- omezený výběr
- nepřizpůsobivost konkrétním podmínkám
Kuchyně na míru
Kuchyně na míru dokáže vyhovět individuálním potřebám a podmínkám. Umožňuje výběr libovolných materiálů a provedení, stejně jako sladění s ostatním interiérem. Je vhodnou volbou pro účely dlouhodobého užívání a v atypických interiérech de facto nutností.
- kvalita zpracování
- variabilita provedení
- ideální využití prostoru
Při rozhodnutí pro kuchyni na míru musíme počítat s vyššími pořizovacími náklady, časově náročnější přípravou a smířit se s tím, že realizace nezabere týdny, ale měsíce.
- vyšší cena
- nutnost precizní přípravy
- delší realizační termíny
Na závěr dovolte, abychom přidali dvě praktické rady:
Rada první:
Plánujete-li novou kuchyni, seznamte se nejprve s možnostmi,
udělejte si základní představu a poté se obraťte na odborníka.
A nejlépe ne jen na jednoho. Projděte kuchyňská studia, showroomy
výrobců, poptejte se u známých, hledejte…
Vyberte si toho, u něhož vycítíte, že vám porozuměl a bude vám
chtít a umět poradit!
Rada druhá (a závěrečná):
Uvědomte si, kolik času v následujících letech strávíte v kuchyni. Věnujte pozornost každé maličkosti, a pokud to jde, zaměřte se na kvalitu. Každou opomenutou nedokonalost či chybku totiž uvidíte desetitisíckrát a právě tolikrát by vás mrzela.
Právě připravujeme nové příspěvky na téma plánování a praktické realizace kuchyně a kuchyňské ergonomie. Sledujte náš blog a brzy se dozvíte více.
Za odbornou a milou spolupráci při tvorbě tohoto článku děkujeme Ing. arch. Beatě Gistrové [www.atelierbg.cz].